Kérdések és válaszok a plazmaadásról

1. Mi a különbség a plazmaadás és a véradás között? - A vér plazmából és alakos, vagy más néven sejtes elemekből áll. Véradás során mindkét alkotórész levételre kerül, míg plazmaadás során a vérplazma egy része kerül csak levételre, az alakos elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) sóoldat kíséretében visszajuttatjuk a keringésbe. 

2. A vér hány százaléka vérplazma? - Kb. 55%

3. Mire használható fel a vérplazma? - Életmentő gyógyszerek készülnek belőle, többek között immunhiányos betegek, égési sérülések, transzplantáció (szervátültetés), vérzékenység, autoimmun betegségek kezelésében használhatóak.

4. Mit jelent a hemofília? - A hemofília egy olyan betegség, amely bizonyos véralvadási faktorok részleges vagy teljes hiányával jár, ezért a véralvadás folyamata zavart szenved, aminek vérzékenység a következménye. Plazmaadással a hemofíliás betegek kezeléséhez is segítséget nyújtasz.

5. Kutatás folyik-e a központban? - A Plazmaszolgálat magyarországi központjaiban, a Plazma Pontokon csak a vérplazma levétele zajlik.

6. Miből áll az alkalmassági vizsgálat? - Az alkalmassági vizsgálatra a vénakontroll után kerül sor. Amennyiben plazmaadásra megfelelő a vénád, az alkalmassági vizsgálat általános állapotfelmérésből, orvosi vizsgálatból és vérvételből áll. A laboratóriumi vizsgálat eredménye egy héten belül készül el, így egy hét múlva, ha az egészségügyi kritériumoknak megfelelsz, jöhetsz is plazmát adni.

7. Alkalmassági vizsgálat előtt lehet enni? - Igen, nyugodtan egyél az alkalmassági vizsgálat előtt.

8. Az orvosi vizsgálatom eredményét mikor kapom meg? - 8 nappal az alkalmassági vizsgálat után tudsz érdeklődni elérhetőségeink egyikén. A vérvétel eredményét adatvédelmi okok miatt külön nem küldjük el, ismertetésére a Plazma Ponton, személyesen kerül sor az első plazmaadás előtt.

9. Mivel lehet helyettesíteni a kötelező igazolványokat (TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcím kártya)? - Személyi igazolvány: magyar útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, TAJ kártya: EU egészségbiztosítási kártya vagy igazolás EU-s betegbiztosításról, lakcím kártya: hivatalos dokumentum, amely igazolja a magyar lakcímet, pl. tartózkodási engedély, kollégiumi igazolás stb.

10. Időpontot hogyan lehetséges lemondani? – Ha telefonon vagy személyesen foglaltál időpontot plazmaadásra, akkor az ingyenesen hívható zöldszámainkon tudod lemondani vagy módosítani, online foglalt időpontot pedig az online foglalási rendszerben. Ha alkalmassági vizsgálatra online foglaltál időpontot, a visszaigazoló email linkjén keresztül tudod lemondani.

11. Káros-e az egészségre a plazmaadás? - Nem káros. A vérplazma kb. 90%-a víz, 10%-ban pedig többek között fehérjéket, ionokat, nyomelemeket, vitaminokat, zsírt tartalmaz, amiket megfelelő folyadékbevitellel és helyes táplálkozással pótolni lehet.

12. Káros-e hosszú távon? - Nem káros. A folyadékvesztést megfelelő folyadékbevitellel rövid időn belül pótolni lehet, a fehérjék, nyomelemek, vitaminok, tápanyagok pedig megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel néhány napon belül pótlódnak.

13. Mindkét kar megszúrásra kerül? - Általában nem, csak az egyik karon keresztül zajlik a folyamat.

14. Más vérével érintkezik-e a vérem? - Nem érintkezik. A beavatkozás során a vér csak egyszer használatos steril eszközökkel kerül közvetlen kapcsolatba.

15. A plazmából készült gyógyszereket magyar betegek kapják meg? - Igen, az itt levett plazmából elsősorban a magyar betegek számára készítenek gyógyszereket.

16. A betegek ingyenesen kapják meg ezeket a gyógyszereket? - Igen, ezek a gyógyszerek a társadalom-biztosítás által támogatottak.

17. Évente 45 plazmaadás lehetséges? - Igen, de nem naptári évre vonatkozik az egy év, hanem 365 nap alatt maximum 45 adás lehetséges, ez természetesen nem kötelező. A 365 nap alatti 45 adást később is figyelembe kell venni.

18. A gyógyszerszedés befolyásolja-e a plazmaadást?

  • Fogamzásgátló szedése nem befolyásolja a plazmaadást, ha az legalább 3 órával korábban került bevételre.
  • Antibiotikum, vírus vagy gombaellenes szer szedése esetén az utolsó tabletta, kenőcs, kúp stb. használata után leghamarabb egy héttel később lehet először plazmát adni.
  • Az egyéb rendszeresen szedett gyógyszerek egyéni orvosi elbírálás alá esnek. Amennyiben konkrét gyógyszerrel/betegséggel kapcsolatos kérdésed van, itt felteheted, vagy a fenti zöldszámunkon kérhetsz orvosainktól konzultációt.

19. Betegségek befolyásolják-e a plazmaadást? - Többféle betegség is befolyásolhatja a plazmaadást, ezért minden esetben egyéni orvosi elbírálás történik. Fogászati kezelések, csonttörések, ill. műtétek esetén is kérlek konzultálj orvosainkkal itt vagy a fenti zöldszámunkon.

20. Tetoválás, füllyukasztás, piercing készítése után mennyi idővel adhatok plazmát? - 6 hónappal a tetoválás, füllyukasztás vagy piercing elkészülte után lehetséges a plazmaadás.

21. Alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a plazmaadást? - Plazmaadás előtt 10-12 órával tilos alkoholt fogyasztani.

22. A dohányzás befolyásolja a plazmaadást? - Alapvetően nem befolyásolja, de kérünk, hogy plazmaadás előtt legalább 1 órával, és közvetlenül plazmaadás után ne gyújts rá.

23. Ha meg vagyok fázva, mehetek-e alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra? - Nem. Tünetmentességtől számított egy hét múlva jöhetsz hozzánk alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra.

24. Sportolhatok-e a plazmaadás előtt és után? - A plazmaadás napján nem javasoljuk a megerőltető fizikai munkát vagy sportot.

25. Ihatok kávét plazmaadás előtt? - Igen, ha egyébként is szoktál kávét fogyasztani, ezt nyugodtan tedd meg. Kérünk viszont, hogy a kávé mellett ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra.

26. Miért baj az, ha lecsökken a fehérje vagy immunglobulin szint? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék egy része is levételre kerül, így megfelelő táplálkozással ezeket fokozottan szükséges pótolni, hogy szintjük a normál tartományban maradjon. Minden alkalommal a fehérje és minden 5. alkalommal az immunglobulin szinteket ellenőrizzük, és a laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket.

27. Miért kell sok fehérjét fogyasztani, ha plazmát szeretnék adni? - Plazmaadás során a folyadékvesztés mellett a plazmában található fehérjék (amiből a gyógyszerek készülnek) egy része is levételre kerül, ezért fontos a fehérjedús étrend, mellyel biztosítani tudjuk, hogy a fehérje és immunglobulin-szint a normál tartományban maradjon.

28. Miért nem jöhetek 2 naponta plazmát adni? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék, ionok, nyomelemek, vitaminok, zsír is levételre kerül, ezek újra termelődéséhez a szervezetnek kb. 3 napra van szüksége. A laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket. Általában heti 1 plazmaadást szoktunk javasolni.

29. Mi az a „lipémiás” plazma? - Minden plazma tartalmaz bizonyos mennyiségű zsírt. Ha a plazma zsírtartalma fokozottabb, akkor beszélünk zsíros, vagyis „lipémiás” plazmáról. Ezért azt javasoljuk, hogy plazmaadás előtt legalább 10-12 órával kerüld a zsíros ételek fogyasztását.

30. Miért lehetek rosszul a plazmaadás közben? – Szerencsére ez ritkán fordul elő. Ha mégis megtörténik, számos oka lehet, de a főbb problémák a következők: elégtelen folyadékfogyasztás, fáradtság, stressz, éhgyomorral történő érkezés, illetve, ha túlságosan izgulsz plazmaadás előtt.

31. Milyen vizsgálatok történnek a rendszeres plazmaadások során? - Vérrel átvihető vírusvizsgálatok és fehérje ellenőrzés. Emellett a recepción minden alkalommal megmérik a testhőmérsékletedet, vérnyomásodat, pulzus számodat és tájékozódunk a hemoglobin szintedről, hogy nem vagy-e vérszegény.

32. Mikor kell új alkalmassági vizsgálatot csinálni? - Ha az első alkalmassági vizsgálattól számítva 90 napon belül nem voltál plazmaadáson, vagy ha 2 plazmaadás között több, mint 6 hónap telt el.

33. Plazmaadás után mennyi idővel lehet teljes vért adni? - Minimum 3 nap múlva, de általában egy hét kihagyást szoktunk javasolni.

34. Véradás után mennyi idővel mehetek újból plazmát adni? - Véradást követően 15 nappal lehet jönni plazmát adni.

35. Meddig adhatok még plazmát véradás nélkül? - Első plazmaadásodtól számítva 180 napod van, hogy teljesítsd és igazold éves, kötelező teljes véradásodat, onnantól kezdve évente (365 naponta) minimum egyszer kérünk, hogy vegyél részt véradáson.

36. Csak a Plazma Ponton teljesíthetem évi egy kötelező, teljes véradásomat? - Nem, bármelyik véradási helyszínen, szervezett véradáson is teljesíthető az évi egy kötelező, teljes véradás.

37. Milyen gyakran szervez majd a Plazma Pont véradásokat? - Általában havonta, de ha szükséges, akkor ennél akár gyakrabban is.

38. Ha az elmúlt egy évben voltam teljes véradáson, hogy tudom igazolni? - Az Országos Vérellátó Szolgálattól rendszeres időközönként elkérjük plazmaadóink korábbi véradásainak adatait, így nem kell újra elmenned teljes véradásra, ha az első plazmaadásod előtti 1 évben már voltál vért adni.

39. Covid-19 tesztet végeznek -e? - Nem történik Covid-19 szűrés, sem a plazmaadás, sem a véradás során. Ugyanakkor bevezettünk minden szükséges intézkedést a plazmaadóink és munkatársaink megóvása érdekében.

40. Mit tegyek, ha átestem Covid-19 fertőzésen, és szeretnék segíteni a koronavírusos betegek gyógyításában? - Amennyiben átestél a fertőzésen, és legalább 1 hónapja tünetmentes vagy, akkor kérlek vedd fel a kapcsolatot a Plazma Ponttal, és orvosaink mindenről tájékoztatni fognak.

41. COVID-oltás után mennyi idővel lehet plazmát adni? 

Az oltás beadása után 7 napot szükséges várni, ezt követően lehetséges a plazmaadás.  

42. Mi a teendő, ha megcsípett egy kullancs, mikor adhatok újra plazmát?  

Abban az esetben, ha nem történt orvosi ellátás és nem érzel magadon semmilyen tünetet, a csípéstől számított 4 hét eltelte után lehetséges a plazmaadás. 

43. Foghúzás után mennyi idővel lehet plazmát adni?  

Amennyiben fogászati kezelésen estél át, kérjük, hogy egyeztess orvosainkkal az ingyenesen hívható számainkon. A Plazma Pontokhoz tartozó elérhetőségeket az alábbi oldalon találod: https://plazmaadas.hu/centrumaink 

44. Várandósság ideje alatt lehet plazmát adni? 

Várandósság ideje alatt nem lehetséges a plazmaadás. A terhesség és szülés után legkorábban 6 hónappal később lehet plazmát adni, amennyiben az édesanya nem szoptat. Szoptatás ideje alatt nem lehetséges a plazmaadás, így arra kérünk, hogy a szoptatás befejezése után legkorábban 6 hónap múlva gyere újra plazmát adni.  

45. Vetélés vagy terhességmegszakítás után mennyi idővel lehet plazmát adni? 

Arra kérünk, hogy ez esetben is várd meg, hogy elteljen minimum 6 hónap az eseményt követően, mielőtt újra eljönnél hozzánk plazmaadásra.  

46. Menstruáció alatt lehet plazmát adni? 

Nem javasoljuk. Kérjük, ebben az esetben halaszd el a látogatásod egy olyan időpontra, amikor már elmúlt a menstruációd. 

47. Bevettem egy fájdalomcsillapítót, adhatok ettől függetlenül plazmát? 

Igen, panaszmentesség esetén azonnal adhatsz plazmát.   

48. Nincs egészségbiztosításom, mehetek plazmát adni? 

A TAJ kártya és TAJ szám megléte esetén adhatsz nálunk plazmát, függetlenül attól, hogy rendezett-e a jogviszonyod.  

49. Vashiányos vagyok, ez befolyásolja a plazmaadást?  

Ez a hemoglobin szintedtől függ, melyet az alkalmassági vizsgálaton történő vérvétel során és azt követően is minden plazmaadás során ellenőrzünk. Orvosaink tájékoztatni fognak arról, ha a hemoglobin szinted lecsökken és esetleg plazmaadási szünetet kell tartanod, míg az értéked rendeződik.  

50. Egy hete újralövettem a fülemet, mert beforrt rajta a lyuk, jöhetek plazmát adni? 

Ebben az esetben beszélj a donorvizsgáló orvossal, és a füllyukasztás körülményeinek mérlegelése után megbeszélitek a következő plazmaadás időpontját.  

51. Nem foglaltam időpontot, bemehetek bármikor plazmaadásra?  

Előfordul, hogy van szabad kapacitásunk, amikor bejelentkezés nélkül is tudunk téged fogadni, ez azonban nagyon ritka. Ezért arra kérünk, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig foglalj előre időpontot plazmaadásra.  

Emellett pedig fontos a plazmaadásra való felkészülés is, ami magában foglalja a plazmaadást megelőző napokon és a plazmaadás napján történő bőséges folyadékfogyasztást és megfelelő étkezést is. Erre pedig akkor tudsz a legjobban odafigyelni, ha tudod előre, hogy mikor jössz legközelebb plazmát adni. 

52. Kicsit belilult a karom a legutóbbi szúrás után, ez befolyásolja a plazmaadást? 

Előfordulhat, hogy egyéni tényezők miatt kissé belilul a kar a szúrás helyén, azaz úgynevezett hematóma alakul ki. Ez általában gyorsan és tünetmentesen elmúlik, gyógyulását heparinos kenőcs használatával lehet felgyorsítani. Ebben az esetben csak akkor tudsz plazmát adni, ha a másik karodon van arra alkalmas vénád. 

53. Sportolhatok bármikor, attól függetlenül, hogy plazmaadó vagyok?  

A plazmaadást megelőző napon, illetve a plazmaadás napján nem javasoljuk a megterhelő fizikai munkát vagy sportot. 

54. Kijött rajtam egy herpesz, mehetek továbbra is plazmát adni? 

Kérjük, hogy ha herpeszed van, akkor várj a plazmaadással a herpesz elmúlását követően még két hétig, és csak utána látogass el hozzánk. 

55. Már plazmaadó vagyok a Plazma Pontnál, mehetek az országban bármelyik helyszínre?  

A Plazma Pontok közötti azonnali átjárás egyelőre csak a budapesti (Árkád, Corvin, Studium) és a szegedi (Mikszáth utcai, Kígyó utcai) Plazma Pontok között biztosított. A budapesti plazmaadóink bármelyik felsorolt budapesti Plazma Pontra járhatnak, a szegedi plazmaadók pedig szintén váltogathatják, hogy a Mikszáth vagy a Kígyó utcai Plazma Ponton szeretnének plazmát adni.  

A többi Plazma Pont közötti átjáráshoz átjelentkezés szükséges, melyet azon a Plazma Ponton kell kezdeményezni, ahová innentől fogva járni szeretnél. Ez esetben dolgozóink elindítják a szükséges átjelentkezési folyamatot és értesítenek amikor jöhetsz plazmaadásra.  

56. Hol lehet levásárolni az utalványt, amit adtok? 

A Rewin ajándékutalványt számos helyen elfogadják, többek között élelmiszert, műszaki cikkeket, lakberendezési cikkeket, szépségápolási termékeket, könyveket és ruházatot is vásárolhatsz vele. A pontos beváltóhelyek listáját a https://rewin.hu/elfogadohely-kereso/ weboldalon találod meg.