Kérdések és válaszok a plazmaadásról

1. Mi a különbség a plazmaadás és a véradás között? - A vér plazmából és alakos, vagy más néven sejtes elemekből áll. Véradás során mindkét alkotórész levételre kerül, míg plazmaadás során a vérplazma egy része kerül csak levételre, az alakos elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) sóoldat kíséretében visszajuttatjuk a keringésbe. 

2. A vér hány százaléka vérplazma? - Kb. 55%

3. Mire használható fel a vérplazma? - Életmentő gyógyszerek készülnek belőle, többek között immunhiányos betegek, égési sérülések, transzplantáció (szervátültetés), vérzékenység, autoimmun betegségek kezelésében használhatóak.

4. Mit jelent a hemofília? - A hemofília egy olyan betegség, amely bizonyos véralvadási faktorok részleges vagy teljes hiányával jár, ezért a véralvadás folyamata zavart szenved, aminek vérzékenység a következménye. Plazmaadással a hemofíliás betegek kezeléséhez is segítséget nyújtasz.

5. Kutatás folyik-e a központban? - A Plazmaszolgálat magyarországi központjaiban, a Plazma Pontokon csak a vérplazma levétele zajlik.

6. Miből áll az alkalmassági vizsgálat? - Az alkalmassági vizsgálatra a vénakontroll után kerül sor. Amennyiben plazmaadásra megfelelő a vénád, az alkalmassági vizsgálat általános állapotfelmérésből, orvosi vizsgálatból és vérvételből áll. A laboratóriumi vizsgálat eredménye egy héten belül készül el, így egy hét múlva, ha az egészségügyi kritériumoknak megfelelsz, jöhetsz is plazmát adni.

7. Alkalmassági vizsgálat előtt lehet enni? - Igen, nyugodtan egyél az alkalmassági vizsgálat előtt.

8. Az orvosi vizsgálatom eredményét mikor kapom meg? - 8 nappal az alkalmassági vizsgálat után tudsz érdeklődni elérhetőségeink egyikén. A vérvétel eredményét adatvédelmi okok miatt külön nem küldjük el, ismertetésére a Plazma Ponton, személyesen kerül sor az első plazmaadás előtt.

9. Mivel lehet helyettesíteni a kötelező igazolványokat (TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcím kártya)? - Személyi igazolvány: magyar útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, TAJ kártya: EU egészségbiztosítási kártya vagy igazolás EU-s betegbiztosításról, lakcím kártya: hivatalos dokumentum, amely igazolja a magyar lakcímet, pl. tartózkodási engedély, kollégiumi igazolás stb.

10. Időpontot hogyan lehetséges lemondani? – Ha telefonon vagy személyesen foglaltál időpontot plazmaadásra, akkor a 06-80/111-118-as ingyenesen hívható zöldszámon tudod lemondani vagy módosítani, online foglalt időpontot pedig az online foglalási rendszerben. Ha alkalmassági vizsgálatra online foglaltál időpontot, a visszaigazoló email linkjén keresztül tudod lemondani.

11. Káros-e az egészségre a plazmaadás? - Nem káros. A vérplazma kb. 90%-a víz, 10%-ban pedig többek között fehérjéket, ionokat, nyomelemeket, vitaminokat, zsírt tartalmaz, amiket megfelelő folyadékbevitellel és helyes táplálkozással pótolni lehet.

12. Káros-e hosszú távon? - Nem káros. A folyadékvesztést megfelelő folyadékbevitellel rövid időn belül pótolni lehet, a fehérjék, nyomelemek, vitaminok, tápanyagok pedig megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel néhány napon belül pótlódnak.

13. Mindkét kar megszúrásra kerül? - Általában nem, csak az egyik karon keresztül zajlik a folyamat.

14. Más vérével érintkezik-e a vérem? - Nem érintkezik. A beavatkozás során a vér csak egyszer használatos steril eszközökkel kerül közvetlen kapcsolatba.

15. A plazmából készült gyógyszereket magyar betegek kapják meg? - Igen, az itt levett plazmából elsősorban a magyar betegek számára készítenek gyógyszereket.

16. A betegek ingyenesen kapják meg ezeket a gyógyszereket? - Igen, ezek a gyógyszerek a társadalom-biztosítás által támogatottak.

17. Évente 45 plazmaadás lehetséges? - Igen, de nem naptári évre vonatkozik az egy év, hanem 365 nap alatt maximum 45 adás lehetséges, ez természetesen nem kötelező. A 365 nap alatti 45 adást később is figyelembe kell venni.

18. A gyógyszerszedés befolyásolja-e a plazmaadást?

  • Fogamzásgátló szedése nem befolyásolja a plazmaadást, ha az legalább 3 órával korábban került bevételre.
  • Antibiotikum, vírus vagy gombaellenes szer szedése esetén az utolsó tabletta, kenőcs, kúp stb. használata után leghamarabb egy héttel később lehet először plazmát adni.
  • Az egyéb rendszeresen szedett gyógyszerek egyéni orvosi elbírálás alá esnek. Amennyiben konkrét gyógyszerrel/betegséggel kapcsolatos kérdésed van, itt felteheted, vagy a fenti zöldszámunkon kérhetsz orvosainktól konzultációt.

19. Betegségek befolyásolják-e a plazmaadást? - Többféle betegség is befolyásolhatja a plazmaadást, ezért minden esetben egyéni orvosi elbírálás történik. Fogászati kezelések, csonttörések, ill. műtétek esetén is kérlek konzultálj orvosainkkal itt vagy a fenti zöldszámunkon.

20. Tetoválás, füllyukasztás, piercing készítése után mennyi idővel adhatok plazmát? - 6 hónappal a tetoválás, füllyukasztás vagy piercing elkészülte után lehetséges a plazmaadás.

21. Alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a plazmaadást? - Plazmaadás előtt 10-12 órával tilos alkoholt fogyasztani.

22. A dohányzás befolyásolja a plazmaadást? - Alapvetően nem befolyásolja, de kérünk, hogy plazmaadás előtt legalább 1 órával, és közvetlenül plazmaadás után ne gyújts rá.

23. Ha meg vagyok fázva, mehetek-e alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra? - Nem. Tünetmentességtől számított egy hét múlva jöhetsz hozzánk alkalmassági vizsgálatra vagy plazmaadásra.

24. Sportolhatok-e a plazmaadás előtt és után? - A plazmaadás napján nem javasoljuk a megerőltető fizikai munkát vagy sportot.

25. Ihatok kávét plazmaadás előtt? - Igen, ha egyébként is szoktál kávét fogyasztani, ezt nyugodtan tedd meg. Kérünk viszont, hogy a kávé mellett ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra.

26. Miért baj az, ha lecsökken a fehérje vagy immunglobulin szint? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék egy része is levételre kerül, így megfelelő táplálkozással ezeket fokozottan szükséges pótolni, hogy szintjük a normál tartományban maradjon. Minden alkalommal a fehérje és minden 5. alkalommal az immunglobulin szinteket ellenőrizzük, és a laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket.

27. Miért kell sok fehérjét fogyasztani, ha plazmát szeretnék adni? - Plazmaadás során a folyadékvesztés mellett a plazmában található fehérjék (amiből a gyógyszerek készülnek) egy része is levételre kerül, ezért fontos a fehérjedús étrend, mellyel biztosítani tudjuk, hogy a fehérje és immunglobulin-szint a normál tartományban maradjon.

28. Miért nem jöhetek 2 naponta plazmát adni? - Plazmaadás során a plazmában található fehérjék, ionok, nyomelemek, vitaminok, zsír is levételre kerül, ezek újra termelődéséhez a szervezetnek kb. 3 napra van szüksége. A laborértékek alapján állítják be orvosaink egyénre szabva az optimális plazmaadási időközöket. Általában heti 1 plazmaadást szoktunk javasolni.

29. Mi az a „lipémiás” plazma? - Minden plazma tartalmaz bizonyos mennyiségű zsírt. Ha a plazma zsírtartalma fokozottabb, akkor beszélünk zsíros, vagyis „lipémiás” plazmáról. Ezért azt javasoljuk, hogy plazmaadás előtt legalább 10-12 órával kerüld a zsíros ételek fogyasztását.

30. Miért lehetek rosszul a plazmaadás közben? – Szerencsére ez ritkán fordul elő. Ha mégis megtörténik, számos oka lehet, de a főbb problémák a következők: elégtelen folyadékfogyasztás, fáradtság, stressz, éhgyomorral történő érkezés, illetve, ha túlságosan izgulsz plazmaadás előtt.

31. Milyen vizsgálatok történnek a rendszeres plazmaadások során? - Vérrel átvihető vírusvizsgálatok és fehérje ellenőrzés. Emellett a recepción minden alkalommal megmérik a testhőmérsékletedet, vérnyomásodat, pulzus számodat és tájékozódunk a hemoglobin szintedről, hogy nem vagy-e vérszegény.

32. Mikor kell új alkalmassági vizsgálatot csinálni? - Ha az első alkalmassági vizsgálattól számítva 90 napon belül nem voltál plazmaadáson, vagy ha 2 plazmaadás között több, mint 6 hónap telt el.

33. Plazmaadás után mennyi idővel lehet teljes vért adni? - Minimum 3 nap múlva, de általában egy hét kihagyást szoktunk javasolni.

34. Véradás után mennyi idővel mehetek újból plazmát adni? - Véradást követően 15 nappal lehet jönni plazmát adni.

35. Meddig adhatok még plazmát véradás nélkül? - Első plazmaadásodtól számítva 180 napod van, hogy teljesítsd és igazold éves, kötelező teljes véradásodat, onnantól kezdve évente (365 naponta) minimum egyszer kérünk, hogy vegyél részt véradáson.

36. Csak a Plazma Ponton teljesíthetem évi egy kötelező, teljes véradásomat? - Nem, bármelyik véradási helyszínen, szervezett véradáson is teljesíthető az évi egy kötelező, teljes véradás.

37. Milyen gyakran szervez majd a Plazma Pont véradásokat? - Általában havonta, de ha szükséges, akkor ennél akár gyakrabban is.

38. Ha az elmúlt egy évben voltam teljes véradáson, hogy tudom igazolni? - Az Országos Vérellátó Szolgálattól rendszeres időközönként elkérjük plazmaadóink korábbi véradásainak adatait, így nem kell újra elmenned teljes véradásra, ha az első plazmaadásod előtti 1 évben már voltál vért adni.

39. Covid-19 tesztet végeznek -e? - Nem történik Covid-19 szűrés, sem a plazmaadás, sem a véradás során. Ugyanakkor bevezettünk minden szükséges intézkedést a plazmaadóink és munkatársaink megóvása érdekében.

40. Mit tegyek, ha átestem Covid-19 fertőzésen, és szeretnék segíteni a koronavírusos betegek gyógyításában? - Amennyiben átestél a fertőzésen, és legalább 1 hónapja tünetmentes vagy, akkor kérlek vedd fel a kapcsolatot a Plazma Ponttal, és orvosaink mindenről tájékoztatni fognak.

41. COVID-oltás után mennyi idővel lehet plazmát adni? 

Az oltás beadása után 7 napot szükséges várni, ezt követően lehetséges a plazmaadás.  

42. Mi a teendő, ha megcsípett egy kullancs, mikor adhatok újra plazmát?  

Abban az esetben, ha nem történt orvosi ellátás és nem érzel magadon semmilyen tünetet, a csípéstől számított 4 hét eltelte után lehetséges a plazmaadás. 

43. Foghúzás után mennyi idővel lehet plazmát adni?  

Amennyiben fogászati kezelésen estél át, kérjük, hogy egyeztess orvosainkkal az ingyenesen hívható számainkon. A Plazma Pontokhoz tartozó elérhetőségeket az alábbi oldalon találod: https://plazmaadas.hu/centrumaink 

44. Várandósság ideje alatt lehet plazmát adni? 

Várandósság ideje alatt nem lehetséges a plazmaadás. A terhesség és szülés után legkorábban 6 hónappal később lehet plazmát adni, amennyiben az édesanya nem szoptat. Szoptatás ideje alatt nem lehetséges a plazmaadás, így arra kérünk, hogy a szoptatás befejezése után legkorábban 6 hónap múlva gyere újra plazmát adni.  

45. Vetélés vagy terhességmegszakítás után mennyi idővel lehet plazmát adni? 

Arra kérünk, hogy ez esetben is várd meg, hogy elteljen minimum 6 hónap az eseményt követően, mielőtt újra eljönnél hozzánk plazmaadásra.  

46. Menstruáció alatt lehet plazmát adni? 

Nem javasoljuk. Kérjük, ebben az esetben halaszd el a látogatásod egy olyan időpontra, amikor már elmúlt a menstruációd. 

47. Bevettem egy fájdalomcsillapítót, adhatok ettől függetlenül plazmát? 

Igen, panaszmentesség esetén azonnal adhatsz plazmát.   

48. Nincs egészségbiztosításom, mehetek plazmát adni? 

A TAJ kártya és TAJ szám megléte esetén adhatsz nálunk plazmát, függetlenül attól, hogy rendezett-e a jogviszonyod.  

49. Vashiányos vagyok, ez befolyásolja a plazmaadást?  

Ez a hemoglobin szintedtől függ, melyet az alkalmassági vizsgálaton történő vérvétel során és azt követően is minden plazmaadás során ellenőrzünk. Orvosaink tájékoztatni fognak arról, ha a hemoglobin szinted lecsökken és esetleg plazmaadási szünetet kell tartanod, míg az értéked rendeződik.  

50. Egy hete újralövettem a fülemet, mert beforrt rajta a lyuk, jöhetek plazmát adni? 

Ebben az esetben beszélj a donorvizsgáló orvossal, és a füllyukasztás körülményeinek mérlegelése után megbeszélitek a következő plazmaadás időpontját.  

51. Nem foglaltam időpontot, bemehetek bármikor plazmaadásra?  

Előfordul, hogy van szabad kapacitásunk, amikor bejelentkezés nélkül is tudunk téged fogadni, ez azonban nagyon ritka. Ezért arra kérünk, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig foglalj előre időpontot plazmaadásra.  

Emellett pedig fontos a plazmaadásra való felkészülés is, ami magában foglalja a plazmaadást megelőző napokon és a plazmaadás napján történő bőséges folyadékfogyasztást és megfelelő étkezést is. Erre pedig akkor tudsz a legjobban odafigyelni, ha tudod előre, hogy mikor jössz legközelebb plazmát adni. 

52. Kicsit belilult a karom a legutóbbi szúrás után, ez befolyásolja a plazmaadást? 

Előfordulhat, hogy egyéni tényezők miatt kissé belilul a kar a szúrás helyén, azaz úgynevezett hematóma alakul ki. Ez általában gyorsan és tünetmentesen elmúlik, gyógyulását heparinos kenőcs használatával lehet felgyorsítani. Ebben az esetben csak akkor tudsz plazmát adni, ha a másik karodon van arra alkalmas vénád. 

53. Sportolhatok bármikor, attól függetlenül, hogy plazmaadó vagyok?  

A plazmaadást megelőző napon, illetve a plazmaadás napján nem javasoljuk a megterhelő fizikai munkát vagy sportot. 

54. Kijött rajtam egy herpesz, mehetek továbbra is plazmát adni? 

Kérjük, hogy ha herpeszed van, akkor várj a plazmaadással a herpesz elmúlását követően még két hétig, és csak utána látogass el hozzánk. 

55. Már plazmaadó vagyok a Plazma Pontnál, mehetek az országban bármelyik helyszínre?  

A Plazma Pontok közötti azonnali átjárás egyelőre csak a budapesti (Árkád, Corvin, Studium) és a szegedi (Mikszáth utcai, Kígyó utcai) Plazma Pontok között biztosított. A budapesti plazmaadóink bármelyik felsorolt budapesti Plazma Pontra járhatnak, a szegedi plazmaadók pedig szintén váltogathatják, hogy a Mikszáth vagy a Kígyó utcai Plazma Ponton szeretnének plazmát adni.  

A többi Plazma Pont közötti átjáráshoz átjelentkezés szükséges, melyet azon a Plazma Ponton kell kezdeményezni, ahová innentől fogva járni szeretnél. Ez esetben dolgozóink elindítják a szükséges átjelentkezési folyamatot és értesítenek amikor jöhetsz plazmaadásra.  

56. Hol lehet levásárolni az utalványt, amit adtok? 

Az Edenred ajándékutalványt számos helyen elfogadják, többek között élelmiszert, műszaki cikkeket, lakberendezési cikkeket, szépségápolási termékeket, könyveket és ruházatot is vásárolhatsz vele. A pontos beváltóhelyek listáját a https://elfogadohely.edenred.hu weboldalon találod meg.