Plazmaadásról

Mi a vérplazma?

A plazma a vér folyékony alkotórésze, egy szalmasárga folyadék, ami 90%-ban vizet, 10%-ban pedig többek között gyógyszerkészítés szempontjából fontos fehérjéket tartalmaz, melyek mesterséges úton nem állíthatók elő.

Mi a plazmaadás?

A plazmaadás a véradáshoz hasonló folyamat, viszont itt csak a vérplazma kerül levételre, a sejtes elemeket sóoldat kíséretében visszajuttatjuk a szervezetbe. Egy évben maximum 45 alkalommal lehet plazmát adni, egészségi állapottól függően akár 3 naponta.

Kinek segítesz?

A levett fehérjéből életmentő orvosságok készülnek, melyekkel olyan betegségeket kezelnek, mint az immunhiányos állapotok, a májelégtelenség, az égési sérülések és a vérzékenység.

Videó

Mit adunk?

A Plazma Ponton minden alkalommal költségtérítésben részesülsz, ezen felül különleges akciókkal, meglepetésekkel kedveskedünk Neked. Fogyassz bátran ingyenes kávénkból, teánkból, kalóriapótló finomságainkból is. Kedves, szakértő kollégáink pedig ingyenes orvosi szűrésekkel követik figyelemmel egészségi állapotodat. Bővebb tájékoztatást Plazma Pontjaink weboldalán találsz. 

Hogyan zajlik a plazmaadás?

Minden plazmaadás adategyeztetéssel és egy orvosi vizsgálattal kezdődik. A folyamat során csak az egyik karodat szúrjuk meg. A levett vérplazmát egy palackba gyűjtjük, a sejtes részeket pedig sóoldat kíséretében visszajuttatjuk a keringésedbe, ezáltal is segítve az elvesztett folyadék pótlását. Az egész folyamat összesen egy órát vesz igénybe.

Hogyan készülj a plazmaadásra?

Fogyassz sok folyadékot (minimum 2-3 liter) a plazmaadás napján és az azt megelőző napokban is. Figyelj oda étkezésedre annak érdekében, hogy a levett vérplazma gyógyszer-előállítás céljából felhasználható legyen.

Ki lehet plazmaadó?

18-60 év közötti egészséges felnőtt, akinek testsúlya 50-140 kg között van és sikeres alkalmassági vizsgálaton esik át.

Mi kell ahhoz, hogy plazmaadó legyél?

  • Gyere el hozzánk egy alkalmassági vizsgálatra, amennyiben egészséges vagy, elmúltál már 18, de nem vagy még 60 éves, és a testsúlyod 50-140 kg között van.
  • Igyál sok folyadékot a vizsgálatra érkezés előtti napokban, hogy a vénád jól tapintható legyen.

Válaszd ki a hozzád legközelebb eső várost térképünkről és tudj meg még többet a plazmaadásról!