2023.09.09. – A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) idén ötödik alkalommal tartotta meg a Train The Med (TTM) rendezvényét a Pálkövei Ifjúsági Táborban, közel 200 orvostanhallgató részvételével. A rendezvény célja, hogy olyan előadókat, oktatókat képezzenek, akik az általános és középiskolai tanulók számára az egésztudatos életmódról, a dohányzás, drog és alkohol prevencióról, valamint a szexuális felvilágosítás témakörében tartanak majd előadásokat. A trénereknek szóló szakmai workshopok és előadások programjába, olyan kuriózumnak számító témák is bekerültek, mint a Plazma Pont előadása a plazmaadásról. A véradás mellett a plazmaadás szerepe is kiemelt jelentőséggel bír. A plazmából készült gyógyszerkészítmények olyan betegek életminőségét javítják, mint a hemofíliában, immunhiányban, májelégtelenségben szenvedők vagy akár az égési sérültek. A világ népességének növekedését és életvitelét tekintve, 2026-ra a jelenleginél várhatóan 30%-kal több, azaz összesen 97 millió liter plazmára lesz szükség ahhoz éves szinten, hogy ezeket az alapvető készítményeket elő tudják állítani. 

Nem ismerjük eléggé, ezért inkább nem is bízunk a plazmaferezisben 

Bár a plazmaadás lehetőségével évről évre egyre többen élnek Magyarországon is, a véradáshoz hasonlóan, még mindig rendkívül alacsonynak mondható a plazmaadók száma. Ez részben annak is köszönhető, hogy nem ismerjük eléggé az eljárást, ezért tartunk a lehetséges szövődményektől. „Kevesen tudják, de minden plazmaadást orvosi alkalmassági vizsgálat előz meg. – hangsúlyozta előadásában a BOE pálkövei rendezvényén Dr. Együd Dávid, a Plazma Pont donorvizsgáló orvosa. 

További nehezítő körülmény, hogy sokakban úgy él a plazmaadás, mint a véradás konkurenciája. Pedig a két eljárás jelentősen különbözik egymástól, ráadásul a plazmaadás még növeli is a véradók számát. Míg a véradás esetén teljes vért ad a véradó, vérplazmavételnél kizárólag a plazmát veszik le a vérből, a vér alakos elemeit visszavezetik a plazmaadó szervezetébe. Tehát a plazmaadás nem terheli meg a szervezetet olyan mértékben, mint a véradás, ezért is adható jelentősen több alkalommal plazma, mint vér. Nincs káros hatása a szervezetre, és betegjogi, valamint biztonsági szempontból is jól szabályozott keretrendszerben működik.  

„Több plazmaadásra szakosodott cég is működik Magyarországon. A Plazma Pont (szerk. - Plazmaszolgálat Kft.) kötelező véradást ír elő a plazmaadók számára, évente legalább 1 alkalommal, ezzel is hozzájárulva az állami egészségügyi rendszer fenntartásához.” – tette hozzá Dr. Együd. 

Sok a kérdés, de nyitottak az orvosi képzésben résztvevők 

A Train The Med résztvevői többnyire már rendelkeztek minimális információval a plazmaadásról, habár sokkal inkább az eljárás technikai részleteiről voltak ismereteik. A megdöbbentő statisztikákkal, mint hogy hányan szenvednek olyan kórképekben, amely a plazmaadásnak köszönhetően ma már jól kezelhető vagy, hogy hány liter plazmára van szükség az egyes készítmények előállításához éves szinten, sokan csak most találkoztak először.  

Az előadást követően sokan érdeklődtek a plazmaadáshoz szükséges alkalmassági feltételekről, arról, hogy mi történik a plazmával, miután levették, illetve, milyen gyógyszerkészítményekhez használják fel az itthon levett plazmát. 

Orvosi támogatás és szabályozott keretrendszer 

Európai viszonylatban nézve, 750 millió fős népességre vetítve, több mint 600 ezer ember szenved olyan betegségekben, amelyeket a plazmából készült készítményekkel kezelnek. A Magyarországon kezelt betegek száma 8 ezerre tehető jelenleg.  

Kórkép/Régióban a betegek száma 

EU 

Magyarország 

Primer immunhiány 

        375 000  

               5 000  

Hemofília 

        150 000  

               2 000  

Alfa-1-antitripszin hiány 

          75 000  

               1 000  

Forrás: http://www.pptaglobal.org/ 

Magyarországon éves viszonylatban 45 alkalommal adható vérplazma. Csehországban kicsit szigorúbb, maximum 25 alkalommal engedélyezett, Németországban viszont sokkal megengedőbb a reguláció, 60 alkalomban maximalizálták a plazmaadás számát 1 éven belül. „Az itthon levett plazma elsődleges felhasználási területe a hazai lakosság igényeinek fedezése.” - mondta el a Plazma Pont előadásában, Dr. Együd Dávid. 

Elméleti tudás mellett gyakorlati képzést is kínált a TTM 

BOE Train The Med képzései 3 napon át zajlottak, közel 200 orvostanhallgató részvételével. A prevenciós előadások mellett, kommunikációs gyakorlatok, mentális egészséggel kapcsolatos workshopok, valamint az alapszintű elsősegélynyújtást is elsajátíthatták a résztvevők.  

„Az orvos beteg kapcsolatban rendkívül fontos az empátia és a megfelelő kommunikáció. A 3 napos képzés során ezért egyrészt, mint leendő egészségügyi és segítő szakemberek, másrészt mint trénerek és előadók szempontjából is fontosnak tartottuk, hogy a résztvevők kommunikációs képességeiket is fejleszthessék. A mentális egészség megőrzésének jelnetőségéről pedig olyan neves szakemberrel beszélgethettek, mint Dr. Almási Kitti.” – mondta el a BOE szervezőcsapatának tagja, Andaházy Bence. 

„Az egészségügyi prevenció Magyarországon még gyerekcipőben jár. Ha már gyermekkorban elkezdjük az orvosoktól való félelem csökkentését, talán nagyobb eséllyel válnak a szűrővizsgálatok és az önkéntességen alapuló kezdeményezések, mint a véradás vagy a plazmaadás, a felnőtt lakosság mindennapjainak részévé.” – tette hozzá Andaházy Bence.