Mint, ahogy azt a Szeged365 megírta, bevezették a passzív immunizációs eljárást, amelyben a meggyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására. Ezért, minden olyan már gyógyult betegre szükség van, aki átesett a koronavírus okozta fertőzésen.

Mit kell tudni a frissen alakult konzorciumról?
A frissen alakult konzorcium, amelynek szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft is az EMMI javaslatára és az Operatív Törzs támogatásával azért jött létre, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt hozzanak létre. A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása. A munkát Prof. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója koordinálja. A tudományos konzorcium tagjai még: a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) is.

Hogyan segítheti a koronavíruson átesettek plazmája a még aktuálisan betegek gyógyulását?
A koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget. A gyógyult és már egészséges emberek véréből egy speciális eljárással, a plazmaferezissel, olyan plazmát tudunk kinyerni, amely a koronavírus elleni ellenanyagokban gazdag. Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust. Másrészt a plazmában levő egyéb fehérjék segítenek legyőzni a beteg szervezetében fellépő, úgynevezett citokin vihart is.

Hol jelentkezhetnek a koronavíruson átesettek plazmát adni?
Jelenleg a közvetlen transzfúzióra alkalmas plazmakészítményt (klinikai célú felhasználás) csak Budapesten adhatnak a donorok, az OVSz-el együttműködve a Plazmaszolgálat Studium nevű Plazma Pontján. Az ezzel kapcsolatos információkat a www.koronavirusplazma.hu oldalon találják az érdeklődők.

Kiket várnak a már gyógyultak közül?
Az ország hat városában, a köztük Szegeden is működő centrumainkban (www.plazmaadas.hu) a COVID-19-en átesett nőket és férfiakat egyaránt várjuk természetesen plazmaadásra, az ő plazmájukra az úgynevezett anti-SARS-COV-2 hyperimmunglobulin előállításához van nagy szükség. Ez egy gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény, ami a koronavírus fertőzött betegek gyógyítására lesz alkalmas. Arról azonban, hogy a vidéki, azon belül a szegedi fertőzöttek mikor kapcsolódhatnak be a programba jelenleg még nincs információnk. A fővárosban viszont már tudjuk, hogy azokat a férfiakat várják, akik igazoltan átestek a koronavírus fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és a karantén állapotot esetükben már feloldották. Fontos, hogy jelenleg már vírusmentesek legyenek, és kellő mennyiségben van vírusellenes ellenanyaguk. Egyebekben a plazmaadáshoz szükséges feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőknek. A nők plazmája olyan fehérjéket tartalmazhat, amelyek a betegek számára súlyos transzfúziós szövődményt okozhatnak.

Mi a szerepe az országos együttműködésben a Plazmaszolgálat Kft szegedi Plazma Pontjainak?
A Plazmaszolgálat Kft. szakmai partnere a tudományos konzorciumnak. Ez azt jelenti, hogy fő piaci szereplőként, nagy szakmai tapasztalatunkat kihasználva, mi biztosítjuk a plazmaadáshoz szükséges infrastruktúrát és szakképzett személyzetet.

Miért fontos azoknak is plazmát adni, akik nem estek át a koronavírus fertőzésen?
A plazma olyan gyógyszerek kiindulási alapanyaga, amelyek ma még laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő. A gyógyítás több területén használják a plazmából készült gyógyszereket. A súlyos, veleszületett vérzékenységben szenvedőknek például hetente több alkalommal van szüksége plazmakészítményekre, hogy a mindennapi emberek életét élhessék. A súlyos immunhiányos betegeknek szintén létszükséglet, hogy hozzájussanak plazmából készült gyógyszereikhez. Ezek mellett a plazmakészítményeket gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, intenzív osztályokon, onkológiákon is. A jelenlegi, rendkívüli járványhelyzet idején is kiemelten fontos, hogy ezen gyógyszerek mennyiségét folyamatosan biztosítani tudjuk.

Ahogyan arról tegnap az MTI-ről értesültünk: Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese ismertette, hogy mostantól a koronavirusplazma.hu címen is várják donorjelöltek jelentkezését. Prof. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója arról is beszélt, hogy a koronavirusplazma.hu oldalon bővebben tájékoztatnak a lehetőségről, illetve jelentkezni ott is lehet.

A szakemberek által tartott sajtótájékoztatón a minap Prof. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója is részt vett, aki már meggyógyult a koronavírus-megbetegedéséből, és kedden adott vérplazmát. Ő azt monda: orvosként lehetősége volt az elmúlt években segíteni a betegeken, ez most egy másfajta segítség.

Prof. Vályi-Nagy István a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója végül kiemelte, hogy: az országos tisztifőorvos levélben fordult azokhoz, akik potenciális donorok lehetnek ebben a kísérleti terápiában.

Szerző:
Pósa Tamara
2020, április 29. 17:26
Fotó: Szabó Dávid