Természetes számukra, hogy a háromfogásos vasárnapi ebédből csak a levest tudják gyorsan bekanalazni, és utána már robognak vagy a kórházba, vagy a repülőtérre, és még arra is jut energiájuk, hogy a gödör alján lévő depressziótól és légszomjtól szenvedő, oxigénpalackhoz kötött betegeikben tartsák a reményt.

A német Biotest gyógyszergyártó cég 30 éve van jelen Magyarországon. Számos gyógyszerrel, szervtámogató készülékkel és diagnosztikumok széles spektrumával kapcsolódik a szervtranszplantációkhoz. A tüdőátültetést követő egyik rettegett szövődmény a cytomegalovírus okozta tüdőgyulladás. Ennek a fertőzésnek a kivédésére alkalmazott gyógyszer alapanyagát 2009 óta Magyarországon gyűjtik a Plazmaszolgálat Kft. PlazmaPontjain. Köszönet tehát a plazmaadóinknak, akik évente akár 45-ször is áldoznak alkalmanként egy órát arra, hogy vérplazmájukat adják, melyből utána gyógyszerek készülhetnek.

Az orvostudomány fejlődésével a transzplantációs programok is jobb eredményeket érnek el, a tüdőtranszplantáción átesettek életminősége jobban közelít az egészséges emberekéhez. 2015-ben a Groningeni transzplantációs munkacsoport sikeres expedíciót szervezett (szív-, tüdő-, máj-, vese-, őssejt-, vékonybél) transzplantáltaknak az 5895 m magas Kilimanjaro csúcsára. A példán felbuzdulva a világ vezető tüdőtranszplantációs centrumaihoz tartozó bécsi munkacsoport is 2017 júniusában nemzetközi expedíciót szervez csak tüdőtranszplantáltak a Kilimanjaro-ra. Az expedíció célja: folyamatos megfigyelés mellett feljuttatni a tüdőtranszplantáltakat az 5895 m magas Kilimanjaro csúcsára. A nemzetközi (magyar, osztrák, román, szlovén) expedíción összesen 7 tüdőtraszplantált és 25-30 kísérő vesz részt. A magyar csapatot 2 transzplantált és 6 kísérő (orvos, fizioterapeuta, biológus stb.) képviseli majd.

A tervezett útvonal szerint a hegy csúcsát a Shira útvonalon közelítik meg 7 nap alatt, akklimatizációs túrák közbeiktatásával.

Azért támogatjuk ezt az expedíciót mert ezek a hegymászók példát fognak adni kitartásból, emberségből, összetartásból. A transzplantáción átesett hegymászók reményt adnak példájukkal sorstársaiknak, hogy nem szabad feladni, mert a gödörből is a csúcsra juthatnak.

Sok sikert kívánunk a hegymászóknak és az őket kísérőknek. Térjenek haza egészségben! Örülünk és köszönjük, hogy segíthettünk!