A véradás mellett egyre elterjedtebbé válik a plazmaadás is, viszont még mindig számtalan kérdés felmerül, ha ez az önkéntes segítségnyújtási forma kerül szóba. A Plazma Pontokra látogató segítségnyújtókkal készítettünk interjút, tapasztalataikról kérdeztük őket. Az Index hírportálon megjelent cikkből idézünk:

A Plazmaszolgálat Kft. Magyarországon 2009 óta működtet plazmaferezis állomásokat, így az elmúlt közel 13 évben számtalan alkalommal nyílt lehetősége az érdeklődőknek plazmaadással segíteni azokon, akiknek nagy szüksége van rá.

Az igazi veterán plazmaadónak számító Szabolcs a közelmúltban látogatott el a budapesti Studium Plazma Pontra 400. alkalommal. 2012-ben, az egyetemen hallott először a segítségnyújtás ezen formájáról, azóta rendszeres plazmaadó. Eleinte leginkább a plazmaadásra szánt időért cserébe járó juttatás volt az elsődleges motivációja, hiszen főiskola mellett jól jött a plusz bevétel.

"Később édesapám cukorbeteg lett és kiderült, hogy a gyógyszer egyik alapanyaga, melyet szedni kényszerült, a vérplazma, így személyes érintettség miatt is szerettem volna a továbbiakban plazmát adni." - mondta.

Szabolcs, 400-szoros plazmaadó

Hasonló gondolatai voltak a korábban csak vért adó Péternek, aki 2010 óta viszont szintén már több, mint 400-szoros plazmaadóvá is vált.

"Itt törődnek velünk, jót teszünk másokkal, ezért meg is becsülnek minket, és mivel nagyon pörgős az életem, ez a hely egy kis nyugalom szigete számomra, ahol mindig kiemelt figyelemmel fordulnak felénk. Kellemes környezetben van lehetőségünk egy kis pihenésre. De én is odafigyelek magamra, majdnem minden nap sportolok, valamint figyelek a megfelelő folyadékbevitelre és a zsírszegény, fehérjedús táplálkozásra, mert tudom, hogy ez a plazmaadás szempontjából is igen fontos."

Péter, 400-szoros plazmaadó

Ám a Plazma Pontokon nem csak a plazmaadók, de a dolgozók többsége is elkötelezett önkéntes. Éva, Attila, Sándor és Barnabás nyilatkozatai, illetve a teljes cikk ide kattintva érhető el.