A vérplazmaadás folyamata annak ellenére, hogy számtalan információ áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban, mégis sokszor kerül negatív megítélésre a köztudatban. Fontos azonban felhívnunk a figyelmet arra, hogy plazmaadók nélkül nagyon sok súlyos betegség maradna kezeletlenül, sokak nem élhetnének teljes életet. Ilyen például a veleszületett, vagy szerzett immunhiánnyal élők, a hemofíliások, a csontvelő- és szervátültetett betegek, súlyos égési sérültek, vagy máj- és vesebetegek.

A plazmaadást minden alkalommal orvosi konzultáció előzi meg, melyen a donorok tájékoztatást kapnak korábbi eredményeikről, csak ezután, orvosi engedéllyel lehetséges a plazmaadás. A folyamat egy zárt rendszeren keresztül történik, mely szigorú előírásoknak megfelelően zajlik. A magyar hatóságok, mint például az ÁNTSZ és az Országos Gyógyszerészeti Intézet, rendszeres ellenőrzésekkel tartja felügyelet alatt a donáció és a plazmafeldolgozás menetét.

Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie és mire kell odafigyelnie egy plazmaadónak, a Blikk honlapján megjelent cikkünkben ide kattintva olvashatsz többet.