Együtt az SMA Elleni Harcban - Támogatjuk az Együtt Olivérért Alapítványt! 

A Plazma Pontnál hiszünk a segítségnyújtás erejében, így az életmentő gyógyszerek alapanyagának gyűjtése mellett rendszeresen igyekszünk támogatni olyan egészségügyhöz kapcsolódó alapítványokat, akik sok-sok beteg számára nyújtanak reményt. A Plazma Pontok idén többek között az Együtt Olivérért Alapítványt támogatja 500.000 Ft-tal. A génterápia jelenleg az egyetlen véglegesnek ígérkező megoldás az SMA betegség újszülöttkori kezeléséért folytatott küzdelemben, ahogyan a vérplazmából készült gyógyszerek is egyetlen lehetőséget jelentenek számtalan betegség kezelése esetén, mint például a hemofília, vagy immunhiány. 

Az Együtt Olivérért Alapítvány az ADÓ 1%-ból befolyó bevételekből két SMA-val (Spinalis Muscularis Atrophia) küzdő kisfiút, Olivért és Zentét támogatja, célja a betegségből eredően a folyamatos rehabilitáció és a szükséges segédeszközök költségeinek előteremtése. Az Együtt Olivérért Alapítvány 2018 év végén jött létre, miután Katona Olivért másfél évesen diagnosztizálták SMA II-vel, avagy gerincvelői izomsorvadással.  Ez egy visszafordíthatatlan, élettel összeegyeztethetetlen genetikai betegség, mely az SMN1 gén hibájából ered, ami az izomsejtek működéséhez szükséges fehérjét termeli. 

A spinraza (Nusinersen) gyógyinjekció a világon az első olyan ígéretes gyógyszeres kezelés, amivel az állapot szinten tartását, szerencsés esetben javulását lehet elérni. Olivérnek élete végéig minden negyedik hónapban szüksége lesz erre a kezelésre (úgynevezett fehérje feltöltésre), hogy az állapota szinten tartható legyen és fejleszteni tudják. A terápia adagonként közel 23 millió Ft-ba kerül és a magyar egészségbiztosító finanszírozza.  

Zentéért egy ország fogott össze 2019-ben, hisz Ő volt az első olyan magyar kisgyermek, akinek a szülei gyűjtést kezdeményeztek a világ akkori legdrágább gyógyszerének, a 700 millió Ft-os génterápiának a beadására. Zente azóta nagyon szépen fejlődik, amelyben nagyon sokat segít a folyamatos torna, rehabilitáció és a számára megfelelő segédeszközök biztosítása.  

Adományunkkal szeretnénk hozzájárulni Olivér és Zente rehabilitációjának és az ehhez szükséges segédeszközök beszerzésének költségeihez, hogy ez a betegség ne egy reménytelen akadály, hanem inkább egy olyan kihívás legyen, ami legyőzhető! Ha szeretnéd, Te is támogathatod idén az alapítványt a Plazma Pontokon kihelyezett gyűjtődobozokba helyezett készpénz adomány segítségével.  

Olivér és Zente jelenlegi állapotáról, fejlődéséről, folyamatos küzdelméről, illetve egyéb támogatási lehetőségekről részletesen az Együtt Olivérért Alapítvány facebook oldalán @Együtt Olivérért-K.O. az SMA-nak és a @Zente SMA 1 Tiny Hero – Stronger than SMA facebook oldalán olvashatsz!