Az elmúlt hetekben minden pillanatban vártuk, hogy mikor érjük el a 2.000.000. plazmaadást, és vajon ki lesz az a plazmaadó, akivel megélhetjük ezt a csodálatos mérföldkövet. Június 6-án át is léptük a bűvös határt: Dankó János, a szegedi Kígyó utcai Plazma Pont 288-szoros plazmaadója lett az, aki a Plazma Pontok fennállása óta összesen 2.000.000. alkalommal segített plazmaadással. Ez az esemény nem csak a központok számára jelentős, hanem azoknak a betegeknek is, akik életmentő gyógyszereket kapnak a plazmaadások révén. 

Az örömhírt Jánossal telefonon közöltük, aki nagyon örült a 200.000 Ft értékű nyereménynek, szívesen érkezett centrumunkba, hogy átvegye az ajándékot. Örömmel válaszolt néhány kérdésünkre is, hiszen mi is szerettük volna megismerni egy kicsit jobban, és szerettük volna Őt plazmaadó közösségünk számára is bemutatni. 

János egy különösen kedves, családcentrikus ember, aki a saját életében tapasztalta meg a plazmaadás fontosságát. „A családban két rákos beteg is volt, és ők, ha jól tudom, a kezelés során kaptak plazmát” – mesélte. Ez az élmény mélyen megérintette, és arra ösztönözte, hogy ő maga is plazmaadó legyen. Korábban véradóként is tevékenykedett, így természetes lépés volt számára, hogy kipróbálja a plazmaadást is. 

Motiváció és élmények 

János számára a plazmaadás egy fontos és jelentős tevékenység. „Nem kell tőle félni! Sok ember hall rossz információkat a plazmaadásról, de ha utánajárnak vagy felvilágosítást kapnak, rájönnek, hogy nincs ebben semmi rossz és segíteni lehet vele” – mondta. Az, hogy valami jót tehet másokért, hatalmas motivációt jelent számára. 

„A személyzet nagyon kedves, mindig mosolyognak” – mondta János, amikor arról kérdeztük, mit szeret legjobban a Plazma Ponton, ez a barátságos légkör pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy rendszeresen visszatérjen. 

Plazmaadás közben 

János a plazmaadás idejét hasznosan tölti. „Film és sorozatnézéssel szokott telni” – mesélte. Ez nem csak kellemes kikapcsolódás számára, hanem segít abban is, hogy az idő gyorsan teljen. 

Dankó János, 2.000.000 plazmaadónk Benke Józsa  centrumvezető kollégánkkal

Dankó János 2.000.000. plazmaadónk átveszi Benke Józsa centrumvezető kollégánktól az ajándékot

Miért a Plazma Pontok? 

Amikor plazma központot keresett, János számára a Plazma Pont egyértelmű választásnak bizonyult. „Szegeden csak itt volt központ, először a Mikszáth utcában, aztán a Kígyó utcai Plazma Pont is megnyílt és mindkettő nagyon közel van most hozzám. Le tudom tenni a kocsit a bevásárlóközpontban és elsétálok, a plazmaadás ideje alatt kicsit megnyugszok a napi rohanásban. Addig is jó ott időt eltölteni, amíg megiszom a kávémat és a gyümölcsöt megeszem, amit ott kaptam.” 

Üzenet a betegeknek és leendő plazmaadóknak 

János szívből reméli, hogy a segítségével sok beteg mindennapjai telhetnek könnyebben. Azoknak pedig, akik még nem plazmaadók, de gondolkodnak rajta, azt üzeni: „Sok ember hall mindenfélét a plazmaadásról, de ha utánajárnak vagy felvilágosítást kérnek, akkor rájönnek, hogy nincs ebben semmi rossz, ez egy nagyon jó segítségnyújtási lehetőség.” 

Életmód és táplálkozás 

János aktívan figyel az egészséges táplálkozásra. „Alapjáraton próbálok odafigyelni rá, mikor mit szabad enni, mindig oda szoktam figyelni, úgy is szoktam főzni.” A juttatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy fehérjedúsan táplálkozzon, és a hal, amit régebben nem kedvelt, mostanra viszont egyik kedvencévé vált. „Régebben nem voltam halas, nem rajongtam érte, de mostanában sok halat eszek, megtanultam jól elkészíteni, sok salátával.” - tette hozzá. 

 

Bár János volt a 2.000.000. plazmaadónk, ezt az eredményt több ezer segíteni szándékozóval közösen értük el. Voltak, akik csak egyszer-kétszer látogattak el hozzánk, de többek sokszoros plazmaadással járultak hozzá a magyar betegek mindennapjainak élhetőbbé tételéhez.  

 

A Studium Plazma Pontunk kapcsán például múlt hónapban egy másik mérföldkőről is be tudunk számolni, ugyanis centrumunk egyik legrégebbi plazmaadója, Buk Áron Balázs lett az első, aki a Plazma Pontok történetében összesen 500 plazmaadással büszkélkedhet! Gratulálunk és szívből köszönjük Balázsnak, hogy ilyen sok alkalommal élt a plazmaadás lehetőségével, ezáltal sokak gyógyulásához hozzájárulva! 

Ha szeretnéd Balázst is egy kicsit jobban megismerni, kattints ide és nézd meg a videót!

Bár cikkünk terjedelme most több plazmaadónk bemutatását nem teszi lehetővé, hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hogy minden egyes plazmaadónkkal közösen érhettük el a 2.000.000. plazmaadást. János, Áron és hozzájuk hasonló plazmaadók segítségével számtalan beteg kap esélyt a gyógyulásra és a jobb életminőségre nap mint nap. Ez az összefogás és közös erőfeszítés mutatja meg igazán, hogy milyen sokat is ér a segíteni akarás, melyet szívből köszönünk minden plazmaadónknak!