Legyél Te is plazmaadó! Részletek
Ennyi embernek segítettünk már!
4 8 4 0 7

Kiken segítesz a plazmaadással?

A plazma olyan gyógyszerek előállításához szükséges, melyeket mesterségesen nem lehet előállítani, azonban nélkülözhetetlen a súlyos, akár az életet veszélyeztető megbetegedések gyógyításához. Például ahogy az 1-es típusú cukorbetegséggel rendelkezőknek naponta több alkalommal kell maguknak inzulint beadniuk, úgy a vérzékenységgel küszködő betegek a véralvadási faktor pótlása miatt heti 2-3 alkalommal vénás injekcióra szorulnak. Ez segít nekik elkerülni az ízületi, a nyálkahártya és egyéb területek komolyabb vérzéseit. Egy vérzékeny beteg csupán egy heti gyógyszeradagjához azonban 25 plazmaadóra van szükség. Ez azt jelenti, hogy csak Magyarországon a legalább 400 súlyos vérzékenységben, „A” típusú hemofíliában szenvedő betegnek évente 520000, azaz több mint fél millió plazmaadagra van szüksége!


Plazmadonorokra az immunvédekezési zavarral született betegeknek is szükségük van, akik többségének elengedhetetlen a havi immunglobulin-pótlás az életben maradáshoz. Az immunglobulin a vírusok és baktériumok elleni védelemhez szükséges fehérje, és vannak olyan emberek, akiknél ez teljesen hiányzik vagy csak nagyon alacsony szinten van jelen szervezetükben. Egy hónapra elegendő gyógyszeradaghoz 10 plazmaadóra van szükség, a hozzávetőlegesen 300 magyar beteg gyógyszerének előállításához pedig egy évben legalább 40000 donor kell.


Vannak olyan vérplazma alapanyagú gyógyszerek, melyeket hazánkban nem tudnak előállítani, ezért mindig külföldről kell beszerezni őket. Ez idáig csak külföldi donorok vérplazmáját tudták hasznosítani ezekhez a gyógyszerekhez, de a jövőben már ebből is ki tudjuk venni részünket, hogy hozzájáruljunk a magyar betegek gyógyulásához. Az előbb ismertetett betegségek mellett még például az égési sérülések, a csontvelő- és szervátültetésen átesett, valamint szeptikus állapotú betegek esetében van szükség plazmából készített gyógyszerekre, de plazmából állítják elő az életveszélyes bárányhimlős vagy a cytomegalovírus (ez a leggyakoribb méhen belül szerzett fertőzés, melynek súlyos magzati idegrendszeri károsodás lehet a következménye) fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszereket is.Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!