Legyél Te is plazmaadó! Részletek
Ennyi embernek segítettünk már!
4 8 4 0 7

Kiknek segítesz plazmáddal?

A vérplazmából olyan gyógyszereket tudnak előállítani, melyeket mesterséges úton nem lehetne. Ezek a gyógyszerek azonban komoly, akár életet veszélyeztető betegségekben szenvedő emberek kezeléséhez is nélkülözhetetlenek. A vérzékeny betegek esetében például a véralvadási faktort folyamatosan pótolni kell. Hetente kétszer vagy akár háromszor is injekciót kell beadniuk maguknak, hogy meggátolják a súlyosabb vérzéseket. Egy vérzékeny beteg csupán egy heti gyógyszeréhez legalább 25 plazmaadó kell. Ezt továbbgondolva, a Magyarországon legalább 400 ilyen súlyosan vérzékeny, például A hemofíliában szenvedő beteg véralvadási faktorának pótlásához, egy évben 520 ezer plazmaadagra van szükség!


Vérplazmából előállított gyógyszerre van szüksége az immunvédekezési zavarral született betegeknek is. Az ilyen betegek havi szintű immunglobulin pótlásra szorulnak, méghozzá az életben maradásért! Az immunglobulin a vérplazmában fellelhető fehérje, mely a vírusok és baktériumok elleni harchoz szükséges a szervezet számára. Bizonyos betegeknél az immunglobulin szint rendkívül alacsony, míg másoknál egyáltalán nincs jelen. Egy hónapra egy beteg gyógyszeréhez 10 plazmaadó szükséges, tehát a hozzávetőlegesen 300 magyar betegnek egy éves gyógyszeradagjához 40.000 donor kell.


Hazánkban bizonyos vérplazmából készített gyógyszereket nem lehet előállítani, így ezekhez idáig külföldi donorok plazmáját használták fel. Amennyiben azonban összefogunk a cél érdekében, akkor a jövőben mi is részt vehetünk a magyar betegek gyógyításában. A korábban ismertetett betegségek mellett még vérplazmából előállított gyógyszer szükséges égési sérülések, vérmérgezés, szepszis, csontvelő és szervátültetésen átesett betegek, életveszélyes cytomegalovírus és bárányhimlő esetén is.

Üdvözöljük!

Információk a vérplazmáról

Kik gyógyulhatnak általad?

A vérplazma összetétele, feladatai

A vér több mint felét alkotó vérplazma egy sárgás folyadék, amely szuszpenzióban tartja a vérsejteket. A szervezet fehérjetartalékaként is funkcionál. Legfőbb összetevője a víz, de fellelhetőek benne ásványi ionok (kalcium, nátrium, kálium, klorid), véralvadási faktorok, hormonok, oldott állapotú fehérjék, illetve glükóz és szén-dioxid is. A vérplazmának mindezek mellett jelentős szerepe van az érrendszeri ozmózisban, véd a vérhez kapcsolódó megbetegedésektől, illetve egyéb fertőzésektől is.

A plazmaferezis nevezetű eljárás során a vérplazmát kivonják, feldolgozzák, a vér további részeit (vörösvérsejteket, fehérvérsejteket) pedig visszajuttatják a donor vénájába.

A vérplazmát egy korszerű gép segítségével, centrifugálással vonják ki.


Bemutatkozó videónk

Plazmaadás, biztonság & ellenszolgáltatás

A plazmát felhasználják például vérátömlesztés során, általában PF24 formában vagy friss, illetve fagyasztott állapotban. Teljes véradáskor, valamint PRBC transzfúziókor a legjobbnak a 0-ás vércsoportot tartják, hiszen nem tartalmaz A vagy B antigént, így az emberek többségének kockázatmentesen adható.

A teljes vér vagy PRBC adományok esetében pedig az AB-s vércsoportú egyének vannak kiváltságos helyzetben, hiszen bármilyen vércsoporttól kaphatnak, viszont a vérplazmaadás esetén ez pont fordítva van. Ebből kifolyólag bizonyos időszakokban csak AB-s vércsoportú emberektől vesznek plazmát, mert abban nincsenek olyan antitestek, amelyek reakcióképesek a fogadó antigénjeivel. Az AB vércsoportot ebből kifolyólag univerzális plazmadonornak tartják. Sőt, néha kizárólag AB-s vércsoportú férfiakat keresnek plazmaadásra, ugyanis a nők fehérvérsejtjeinek száma magasabb lehet, mely tüdőkárosodást eredményezhet a transzfúziót követően. Bizonyos tanulmányok viszont nem támasztják alá a tüdőkárosodás kockázatát és a magasabb számú fehérjevérsejt közötti összefüggést.

Vérplazmát adni sokkal rövidebb időközönként lehet, mint vért, ugyanis a vér sejtes elemeit visszajuttatják a donor szervezetébe, a kivont vérplazma nagy része pedig visszatermelődik 2 nap elteltével. A szakszerű intézményekben steril eszközöket, korszerű készülékeket alkalmaznak, melyek teljes mértékben biztonságos keretet nyújtanak a plazmaadásnak. Az így kinyert vérplazmát feldolgozás után további gyógyszerek készítéséhez használják fel.

Szolgáltatások

  • Weboldal készítés
  • A Lorem Ipsum egy egyszerû szövegrészlete, szövegutánzata a betûszedõ és nyomdaiparnak.
  • A Lorem Ipsum az 1500-as évek óta standard szövegrészletként szolgált az iparban.
  • Mikor egy ismeretlen nyomdász összeállította a betûkészletét és egy példa-könyvet vagy szöveget nyomott papírra, ezt használta.
  • Nem csak 5 évszázadot élt túl, de az elektronikus betûkészleteknél is változatlanul megmaradt.


Az 1960-as években népszerûsítették a Lorem Ipsum részleteket magukbafoglaló Letraset lapokkal, és legutóbb softwarekkel mint például az Aldus Pagemaker. A hiedelemmel ellentétben a Lorem Ipsum nem véletlenszerû szöveg. Gyökerei egy Kr. E. 45-ös latin irodalmi klasszikushoz nyúlnak. Richarrd McClintock a virginiai Hampden-Sydney egyetem professzora kikereste az ismeretlenebb latin szavak közül az egyiket (consectetur) egy Lorem Ipsum részletbõl, és a klasszikus irodalmat átkutatva vitathatatlan forrást talált.

A Lorem Ipsum az 1.10.32 és 1.10.33-as de Finibus Bonoruem et Malorum részleteibõl származik (A Jó és Rossz határai - Cicero), Kr. E. 45-bõl. A könyv az etika elméletét tanulmányozza, ami nagyon népszerû volt a reneszánsz korban. A Lorem Ipsum elsõ sora, Lorem ipsum dolor sit amet.. a 1.10.32-es bekezdésbõl származik. A hiedelemmel ellentétben a Lorem Ipsum nem véletlenszerû szöveg. Gyökerei egy Kr. E. 45-ös latin irodalmi klasszikushoz nyúlnak. Richarrd McClintock a virginiai Hampden-Sydney egyetem professzora kikereste az ismeretlenebb latin szavak közül az egyiket (consectetur) egy Lorem Ipsum részletbõl, és a klasszikus irodalmat átkutatva vitathatatlan forrást talált. A Lorem Ipsum az 1.10.32 és 1.10.33-as de Finibus Bonoruem et Malorum részleteibõl származik (A Jó és Rossz határai - Cicero), Kr. E. 45-bõl. A könyv az etika elméletét tanulmányozza, ami nagyon népszerû volt a reneszánsz korban. A Lorem Ipsum elsõ sora, Lorem ipsum dolor sit amet.. a 1.10.32-es bekezdésbõl származik.

Sajnáljuk!


Ilyen webcímünk nincs, kérjük próbálja meg máshogy!


404

Hogyan jelentkezhetsz?

Plazma donor bárki lehet, aki egészséges, 18 és 60 év között van és több mint 52 kg, de kevesebb, mint 130 kg a testsúlya.

Nyitvatartási időben gyere el a centrumunkba a Mikszáth Kálmán utca 20-22 szám alatt található centrumunkba, hozd magaddal érvényes személyi igazolványodat, lakcímkártyádat, TAJ kártyádat. Első alkalommal egy alkalmassági vizsgálaton veszel részt, ahol eldől, alkalmas vagy-e donornak.

Bizonyos betegségek befolyásolják a plazmaadást, az ezekről való döntés minden esetben az orvos feladata. 

Kérdéseiddel fordulj bátran hozzánk itt!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!